FMC B&H

Aktuelnosti

Ljekarska/Liječnička komora Federacije Bosne i Hercegovine

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

2016-18-01-1 Ljekarska komora Tuzlanskog kantona je zajedno sa Klinikom za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, Zavodom za javno zdravsto Tuzlanskog kantona, Medicinskim univerzitetom, Udruženjem ljekara porodične medicine te brojnim drugim akterima sudionik više aktivnosti kojima će se krajem januara obilježiti 10. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice.

U razvijenim zemljama rak grlića materice je stavljen pod kontrolu, za razliku od zemalja u razvoju u kojima su preventivni programi nedovoljno zastupljeni, a svijest žena o značaju redovnih pregleda na niskom nivou. Upravo iz navedenog se želi više raditi na podizanju svijesti o važnosti detekcije ovog oboljenja među građanstvom.

U tu svrhu urađen je promotivni video kojim se ukazuje na važnost preventivnog djelovanja u cilju očuvanja reproduktivnog zdravlja. (VIDEO)

„Dio aktivnosti će se odvijati u domovima zdravlja Tuzlanskog kantona kada će se uz koordinaciju ljekara ginekologa, a u saradnji sa Udruženjem ljekara porodične/obiteljske medicine, realizovati stručna predavanja, vršiti promocija reproduktivnog zdravlja putem stručnih predavanja, a radiće se i anonimna anketiranja među građanstvom. Edukacijom ćemo se baviti i ciljano kod učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola jer nam je cilj ukazati im na značaj redovnih pregleda i prevencije raka grlića materice“, kazala je prof. dr. Dženite Ljuce, načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla i dodala da će se preventivni pregledi obaviti i među povratničkom populacijom u regiji Srebrenice u čemu će važnu ulogu imati Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

„Iako se bolest može prevenirati od nje umire veliki broj žena, a statistika kaže da je to druga najčešća maligna bolest kod žena“, navela je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, doc. dr. Maida Mulić.

Rak grlića materice nastaje na donjem dijelu materice koji je okrenut prema vagini. Bolest nastaje kao posljedica prisustva određenih tipova humanog papiloma virusa koji se prenosi seksualnim kontaktom, a do razvitka bolesti protekne nekoliko godina koje su ključne za liječničko djelovanje.

Preuzeto sa: http://ljktk.ba/index.php/novosti/409-obiljezimo-evropsku-nedelju-prevencije-raka-grlica-materice

Vi ste ovdje: Home Demo Slideshow Evropska nedelja prevencije raka grlića materice